Werkgevers
Hoe wij werkgevers helpen
Bij Pernu vinden wij dat iedereen recht heeft op betaald werk en gelijke kansen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door maatwerk te creëren en anders naar de mogelijkheden te kijken, kunnen we veel.
De aanpak van Pernu kenmerkt zich door persoonlijke aandacht én maatwerk. Met als doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan duurzame arbeidsplekken te helpen.
Of je als werkgever nou invulling wilt geven aan je Social Return,- het MVO beleid,- het personeelstekort wilt aanpakken,- of gebruik wilt maken van de financiële regelingen,- wij staan klaar om te adviseren en zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek!
Detacheren werkt!
Werkgevers hebben belang bij detachering bij het optimaal invullen van de Participatiewet, een flexibel instrument waarbij de bureaucratie en extra begeleiding wordt georganiseerd door een sociale en betrouwbare detacheerder. Pernu beschikt over het SNA-keurmerk en wij zijn aangesloten bij de NBBU.
Met meer dan dertien jaar ervaring met de bemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking hebben wij inmiddels met veel werkgevers succesvol mogen samenwerken. Om de juiste aansluiting met het beschikbare werk te realiseren nemen wij tijdens het intakeproces een MBTI- assessment af en bieden wij ontwikkelingsmogelijkheden aan via ons opleidingsinstituut Pernu Power, hiermee dragen we bij aan een duurzame plaatsing.
Wat betekent de participatiewet voor mij als werkgever?
De Participatiewet moet ervoor zorgen dat meer mensen met een ziekte of handicap een baan vinden. Als werkgever heeft u daarin een actieve rol. Bijvoorbeeld door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen uw organisatie.
Wat is de Wet Banenafspraak en voor wie is deze?
Afgesproken is dat het bedrijfsleven zich garant stelt voor 100.000 extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wel tot 2026. Daarnaast stelt ook de overheid zich garant voor extra banen: 25.000 banen die voor 2024 moeten zijn gerealiseerd. In totaal gaat de Wet banenafspraak dus over 125.000 extra banen en wel vanaf de peildatum van 1 januari 2013.
In de Banenafspraak geven we kansen aan:
- mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen;
- mensen met een Wsw-indicatie;
- Wajongers met arbeidsvermogen;
- mensen met een WIW- of ID-baan.
De mensen om wie het gaat, staan in het doelgroepregister. Het UWV beheert dit register.