Uren Inloggen Contact

Wajong en werk: wat gebeurt er met je uitkering als je gaat werken?

Ontvang jij een wajong-uitkering en ben je op zoek naar werk? Dan wil je zeker weten dat je per maand niet minder binnenkrijgt dan je nu krijgt. Hoe ziet dat eigenlijk met wajong en werk?

Welke consequenties heeft de combinatie wajong en werk voor mij?

Hoeveel je gekort wordt op je Wajong-uitkering is afhankelijk van de Wajong-regeling die op jou van toepassing is. Er zijn drie denkbare situaties:

  • Je hebt een Wajong-uitkering die van na 1 januari 2010 dateert. In dat geval is het vrij gemakkelijk om uit te rekenen hoeveel je van je ontvangen uitkering moet terugbetalen als je weet wat je gaat verdienen. Gebruik hiervoor deze rekenhulp.
     
  • Heb je een oude Wajong-uitkering van vóór 2010, dan is het iets moeilijker om te berekenen hoeveel je gekort gaat worden op je uitkering, maar ook hier is een rekenhulp voor gemaakt. Echter: er zijn twee uitzonderingen die ingewikkeld kunnen zijn. Je arbeidsdeskundige van het UWV kan je hierbij helpen, maar ook bij Pernu kunnen we je hierbij van dienst zijn.
     
  • Voor mensen met een Wajong uitkering die zelfstandig aan de slag gaan (ZZP of eigen bedrijf) gelden andere regels. Meer informatie hierover vind je hier. Solliciteer je bij Pernu? Dan wordt je via Pernu gedetacheerd en geldt dit dus niet voor jou.

Bekijk de volgende infographic van de Rijksoverheid:

wajong en werken infographic

Wajong en vrijwilligerswerk

Het kan zijn dat je als Wajonger al vrijwilligerswerk uitvoert en ook van plan bent om dit te blijven doen in combinatie met wajong en werk. Uiteraard is dat mogelijk!

In dat geval moet je in de rekenhulp en ook in de definitieve opgave heel duidelijk de onkostenvergoeding die je eventueel voor je vrijwilligerswerk ontvangt scheiden van het loon dat je van Pernu ontvangen gaat.

Wajong en werk: wij helpen jou

Bij Pernu helpen we al meer dan 15 jaar Wajongers aan het werk. We weten dus alles over de consequenties die de combinatie Wajong en werk heeft voor jou.

Alles begint met een sollicitatie op één van onze vacatures. Die vind je hier:

Wajong vacatures

Kom jij in aanmerking voor de job, dan helpen wij je bij de sollicitatie en eventueel bij het sollicitatiegesprek. Als de match goed is en jij en je toekomstige werkgever zien het zitten met elkaar, gaan we je een contract aanbieden.

Dat is het moment dat je ook een opgave moet doen bij het UWV. Jouw contactpersoon bij Pernu gaat je stap-voor-stap hierbij helpen en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is.

Heb je nog vragen?

Als je vragen hebt over Wajong en werk naar aanleiding van onze vacatures, schroom dan niet om contact op te nemen. Wij staan je graag te woord!

Contact

Kan ik werken als ik een Wajong-uitkering ontvang?


Ontvang jij een Wajong uitkering en wil je graag aan de slag? Dat mag en dat kan. De overheid stimuleert het zelfs als je aan het werk gaat. Op onze website vind je alles over Wajong en werken. Lees meer...

Welke ondersteuning biedt de Wajong voor mensen die willen werken?

De Wajong biedt verschillende vormen van ondersteuning voor mensen die wajong en werken willen combineren. Dit omvat begeleiding bij het vinden van geschikt werk, financiële prikkels zoals deeltijd-Wajong, en toegang tot trainingen en opleidingen om je vaardigheden te ontwikkelen. Bij Pernu werken we nauw samen met instanties en werkgevers om deze ondersteuning te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je de juiste hulp krijgt om succesvol aan het werk te gaan.

Moet ik mijn werkgever informeren over mijn Wajong-uitkering?

Het is niet verplicht om je werkgever te informeren over je Wajong-uitkering, maar het kan wel nuttig zijn. Sommige werkgevers kunnen mogelijk profiteren van subsidies of regelingen die beschikbaar zijn voor het in dienst nemen van mensen met een Wajong-uitkering. Bovendien kan het open zijn over je situatie ervoor zorgen dat je de juiste ondersteuning en aanpassingen op de werkplek ontvangt om succesvol te zijn in je baan. Bij Pernu adviseren we open communicatie met je werkgever, zodat beide partijen weten hoe ze elkaar het beste kunnen ondersteunen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor mijn uitkering als ik werk vind?

Wanneer je werk vindt terwijl je een Wajong-uitkering ontvangt, kunnen er veranderingen optreden in je uitkering, afhankelijk van je inkomen en arbeidsuren. In sommige gevallen kan je Wajong-uitkering gedeeltelijk worden verminderd of zelfs stopgezet als je inkomen uit werk een bepaalde drempel overschrijdt. Het is belangrijk om hierover duidelijk geïnformeerd te worden voordat je aan het werk gaat. Bij Pernu helpen we je bij het begrijpen van deze consequenties en ondersteunen we je bij het nemen van de juiste stappen om je financiële stabiliteit te behouden.

Zijn er bepaalde beroepen of sectoren die meer geschikt zijn voor mensen met een Wajong-uitkering?

Er zijn geen specifieke beroepen of sectoren die per definitie meer geschikt zijn voor mensen met een Wajong-uitkering. Het belangrijkste is om een baan te vinden die past bij jouw interesses, vaardigheden en capaciteiten, ongeacht je uitkeringssituatie. Bij Pernu streven we ernaar om een breed scala aan mogelijkheden aan te bieden in verschillende sectoren, zodat je een baan kunt vinden die bij jou past en waarin je kunt gedijen. We geloven dat iedereen het recht heeft op een zinvolle en bevredigende loopbaan, ongeacht eventuele beperkingen.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist