Uren Inloggen Contact

Wat is het doelgroepregister?

Het doelgroepregister is een lijst met gegevens van mensen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Dit is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om ervoor te zorgen dat er extra banen beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Het UWV beheert het doelgroepregister. Het doelgroepregister staat in een beveiligde online omgeving en is alleen toegankelijk met geldige inloggegevens.

Hoe weet je of je in het doelgroepregister staat?

Je staat in het doelgroepregister als jij door een ziekte of handicap moeilijk werk kan vinden of behouden.

Op Mijn UWV kun je zelf controleren of je in het doelgroepregister staat*. De meeste mensen die in het doelgroepregister staan weten dat echter al, doordat ze van tijd tot tijd berichten van het UWV of de gemeente hierover krijgen. Met andere woorden: als je niet zeker weet of je in het doelgroepregister staat, is de kans klein dat je erin staat.

Controleren

*Het is voor werknemers helaas niet mogelijk om te controleren of iemand anders in het doelgroepregister staat.

Hoe kom je in het doelgroepregister terecht?

Je staat automatisch in het doelgroepregister als één van de volgende situaties op jou van toepassing is.

 • Je valt onder de Participatiewet. Het UWV heeft je arbeidsvermogen ingeschat en geconcludeerd dat je niet zelfstandig het minimumloon kunt verdienen, zonder een aanvullende uitkering.
 • Je hebt het praktijkonderwijs gevolgd of je bent leerling geweest in het voortgezet speciaal onderwijs en je hebt een beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd bij het UWV.
 • Je hebt een WSW-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening) of je had deze ooit.
 • Je valt onder de oude Wajong of de Wajong 2010 en je bent in staat om werk te verrichten.
 • Je hebt een WIW-baan (voormalige Wet inschakeling Werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen).
 • Uit een loonwaardeonderzoek blijkt dat je een verminderde loonwaarde hebt.
 • Je hebt een ziekte of handicap die is ontstaan voor je 18e verjaardag of tijdens je studie. Je kunt alleen het wettelijk minimumloon verdienen wanneer je hulp krijgt in de vorm van een werkvoorziening (je moet bijvoorbeeld van- en naar je werk vervoerd worden of je hebt een aangepast werkplek nodig). Je hebt hiervoor een Beoordeling werken met een voorziening aangevraagd.

Kan ik mij ergens aanmelden voor het doelgroepregister?

Nee, dat kan niet. Als je geconstateerd hebt dat je niet in het doelgroepregister zit, maar denkt dat je daar wel in zou moeten staan, gebaseerd op een van de bovenstaande situaties, dan kun je het volgende doen:

 • Een Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen indienen. Dit kan als je denkt dat je door je ziekte of handicap niet zelfstandig het minimumloon kunt verdienen, zonder aanvullende uitkering van de overheid.
  Aanvragen beoordeling arbeidsvermogen
   
 • Een Aanvraag Beoordeling werken met voorziening indienen. Dit kan je doen als je denkt dat je wél het minimumloon zou kunnen verdienen zonder aanvullende uitkering, mits je hulp krijgt in de vorm van vervoer of een aangepaste werkplek.
  Aanvragen Beoordeling werken met een voorziening

Kan je uit het doelgroepregister verwijderd worden?

Nee, dat kan niet. Je blijft in het doelgroepregister staan tot je de AOW-leeftijd behaald hebt. Behalve

 • als blijkt dat je ten onrechte in het doelgroepregister staat.
 • als beoordeeld wordt dat je door je ziekte of handicap helemaal nooit meer zal kunnen werken.

Welke gegevens staan over mij in het doelgroepregister?

In het doelgroepregister staan slechts drie gegevens over jou:

 • Je burgerservicenummer
 • De reden dat je opgenomen bent in het doelgroepregister
 • De datum dat je opgenomen bent in het doelgroepregister

Wie kan er zien of ik in het doelgroepregister sta?

Alleen jijzelf kan dat zien. Ook het UWV kan het register inzien en dat geldt ook voor de gemeente waar je woonachtig bent.

Je werkgever kan het register niet inzien, tenzij je hem of haar je burgerservicenummer geeft. In dat geval kan hij of zij controleren of je in het doelgroepregister staat, maar niet waarom dat het geval is.

Ik sta in het doelgroepregister: wat betekent dat voor mij?

Als je in het doelgroepregister staat, kan je solliciteren op vacatures die bedoeld zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vacatures kan je (onder andere) vinden op de website van Pernu.

Word je aangenomen voor een vacature, dan krijgt je een normaal marktconform salaris. Je werkgever ontvangt van de overheid dan een subsidie die het mogelijk maakt om jou in dienst te nemen. Dat noemen we loonkostenvoordeel.

De werkgever kan bovendien een vergoeding krijgen voor het aanpassen van jouw werkplek als dat nodig is.

En mocht je ziek worden dan kan de werkgever ook een vergoeding krijgen voor de dagen dat jij niet kunt werken. Dat heet een no-riskpolis.

Wil je meer weten over het doelgroepregister? Kijk dan op de website van het UWV
Alles over het doelgroepregister

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist
PernU B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en zowel vacatures als advertenties af te stemmen op je persoonlijk interesses. Meer weten?