Uren Inloggen Contact

Proefplaatsing Wajong

Overweegt u een Wajong’er in dienst te nemen, maar twijfelt u erover of de invulling van deze functie een succes gaat worden of niet? Een proefplaatsing Wajong is de oplossing. U kunt als werkgever twee maanden een Wajonger in dienst nemen bij wijze van proef, zonder dat u hem of haar hoeft te betalen.

Een functie creëren voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt is een nobel idee, maar als werkgever in de private sector moet dit uiteraard wel renderen. Wanneer u geen ervaring hebt met het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is het mogelijk dat u twijfels hebt over de haalbaarheid hiervan.

Oók Wajongers moeten als werknemer de investering waard zijn.

Want ook al lijkt de kandidaat geschikt: hoe zal deze bevallen op de lange termijn? Wat is de loonwaarde van deze werknemer eigenlijk? Met andere woorden: kost het u niet meer dan dat de werknemer u opbrengt. Gelukkig maakt de overheid het u makkelijk met de zogenaamde “proefplaatsing Wajong”. Deze proefplaatsing kan bij het UWV aangevraagd worden. Pernu kan u hierbij helpen of deze aanvraag zelfs geheel van u overnemen.

Tijdens deze twee maanden krijgt een werknemer de kans om kennis en ervaring op te doen en kan de werkgever definitief besluiten of hij deze werknemer in dienst wil nemen. Als de proefplaatsing niet bevalt, is er dus geen nood aan de man. De werknemer behoudt zijn WW-uitkering.

Wat houdt een proefplaatsing Wajong precies in?

Bij een proefplaatsing Wajong neemt u iemand met een Wajong-uitkering in dienst voor een periode van twee maanden. Tijdens deze periode krijgt een werknemer de kans om kennis en ervaring op te doen en kunt u definitief besluiten of u deze werknemer in dienst wilt nemen.

Bij een proefplaatsing is de werkgever geen loonkosten aan de werknemer verschuldigd. De werknemer behoudt gedurende de proefplaatsing zijn of haar uitkering. Pernu vraagt de proefplaatsing aan bij UWV.

Het UWV zal akkoord gaan met de proefplaatsing als verwacht wordt dat het voor de kandidaat lastig zal zijn om werk te vinden zonder een proefperiode. De periode van de proefplaatsing vervangt de proeftijd aan het begin van een dienstverband. Als de proefplaatsing dus geweest is, mag u geen proeftijd meer afspreken met de werknemer.

Tijdens de proefplaatsing kan de productiviteit of de zogeheten loonwaarde van de potentiële werknemer op de werkplek worden onderzocht. Dit met het oog op het verstrekken van loondispensatie door het UWV.

 

Verlenging proefplaatsing

Is het voor u onmogelijk om in maximaal twee maanden te onderzoeken of de werknemer geschikt is voor de functie en of de match een succes wordt? Bijvoorbeeld omdat er sprake van een lange inwerkperiode is? Dan kan Pernu voor u ook een verlenging aanvragen van maximaal 4 maanden.

Het UWV beoordeelt dan of deze verlenging nodig is en hoeveel extra maanden er nodig zijn. Ook tijdens de verlenging behoud de Wajonger zijn uitkering en hoeft u hem of haar niet uit te betalen. Ook als de Wajonger tijdens de proefplaatsing ziek wordt of op vakantie gaat kan de proefplaatsing voor enkele weken verlengd worden.

Voorwaarden proefplaatsing

Bij een proefplaatsing heeft het UWV een aantal voorwaarden opgesteld:

  • de bedoeling van de werkgever is dat hij de werknemer na een proefplaatsing een dienstverband aanbiedt van minimaal 6 maanden;
  • de uren die een werknemer werkzaam is in de proefplaatsing, is in het aangeboden dienstverband hetzelfde;
  • de werkgever sluit tijdens de proefplaatsing voor de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af;
  • De werknemer heeft een uitkering van het UWV

Proefplaatsing Wajong aanvragen

Wilt u een proefplaatsing Wajong aanvragen, dan kunt u hiervoor terecht bij het UWV. Heeft Pernu de match tussen de potentiele werknemer en u als werkgever tot stand gebracht, dan regelen wij de proefplaatsing voor u, zodat u hier geen omkijken meer naar hebt.

Meer informatie over deze regeling

Wilt u meer informatie over de proefplaatsing Wajong of bent u op zoek naar Wajong vacatures? Wij beantwoorden die graag! Pernu kan u niet alleen voorzien van geschikte kandidaten voor de functie, maar wij weten ook alles over het creëren van de functie, het aanpassen van de werkplek en alle geldende subsidies en regelingen. Vraag ons dus gerust om hulp: wij zijn u graag van dienst!

Stel uw vraag

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN VOOR UW BEDRIJF?

Neem contact op