Uren Inloggen Contact

Vergroot je kansen op het vinden van jouw droombaan!

10 tips voor een goed sollicitatiegesprek!

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed overkomen. De indruk die je achterlaat bij misschien je nieuwe opdrachtgever, moet natuurlijk wel goed zijn. Hoe je dat doet? Wij hebben onze tien belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Met deze 10 sollicitatietips van verschillende HR- recruiters van Pernu vergroot je jouw kans op die droombaan!

Tip 1. Een goed cv

Het vinden van een geschikte baan begint met een goed cv! Zorg voor een duidelijk en actueel cv, aangepast op de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Je laatste werkervaring is het relevants en dus fijn om dit als eerste te kunnen lezen. Zet daarom je meest recente werkervaring bovenaan op je cv. Wanneer je moeite hebt met het maken van een cv, gebruik dan één van de gratis formats in Word. Zo voorkom je een onoverzichtelijk of rommelig cv en ziet het er gelijk professioneel uit.

Afbeelding met persoon, person, binnen  Automatisch gegenereerde beschrijving

 Foto: Erik ter Maaten – HR- recruiter

Tip 2. Goede argumenten

Je komt een stuk overtuigender en krachtiger over als je zelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt. Gebruik goede argumenten die toelichten waar jouw toegevoegde waarde ligt voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Dit heb je al gedaan bij het doornemen van je cv, maar durf het in het gesprek ook echt te benoemen. De opdrachtgever kan zo goed inschatten of je geschikt bent voor de functie en de organisatie waar je wilt werken. Niemand zit immers te wachten op een mismatch.

 

Afbeelding met persoon  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Kim Daniels – HR- recruiter

Tip 3. Check je social media

Ga op onderzoek uit op je eigen social media pagina’s. Bedenk hoe je jezelf wilt promoten. Wat staat er allemaal op en wie kan het op dit moment zien? Die vakantiefoto’s of dat kiekje uit de kroeg zijn leuk voor je vrienden maar misschien niet helemaal geschikt voor je potentiële werkgever (en ja, grote kans dat je van tevoren wordt gegoogeld!). Ben jij iemand die graag veel persoonlijke dingen deelt? Vergrendel dan je pagina’s en maak ze alleen toegankelijk voor je vrienden.

Lees hier meer: Profiel op Linkedin

Afbeelding met persoon, binnen, glimlachen  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Imke van Atten – HR- recruiter

Tip 4. Jouw drie beste eigenschappen

Een vraag die altijd tijdens een sollicitatiegesprek gesteld wordt, is wat jouw beste eigenschappen zijn. Ga daarom voor jezelf na wat jouw drie beste eigenschappen zijn en bedenk daar een verhaal omheen. Waar ben je goed in en waar blijkt dat uit? Welke verhalen, voorbeelden en situaties kun jij bedenken waaruit blijkt dat jij daar goed in bent? Tijdens een sollicitatiegesprek moet je met gemak over jezelf kunnen praten. Bedenk daarom ook twee verbeterpunten van jezelf. Waarvoor moet je absoluut niet bij jou zijn? Waar liggen jouw verbeterpunten?

Afbeelding met persoon, binnen, person  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Fokke Struijk – administratief medewerker

Tip 5. Ken de organisatie en je gesprekspartners

Wil je echt goed voorbereid op het sollicitatiegesprek verschijnen? Verdiep je dan vooraf in de organisatie en je gesprekspartners. Met name in de werkwijze en de normen en waarden van de organisatie. Zo kom je er achter of de organisatie écht bij je past en kun je dat ook nog eens benoemen tijdens het sollicitatiegesprek.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat doen ze precies? Wanneer zijn ze begonnen en waarom? Welke ontwikkeling hebben ze sinds die tijd doorgemaakt? Voor welke klanten werken ze? Hoe ziet het team eruit waar jij straks mee gaat werken? Wat maakt hen anders dan concurrenten? En wie zijn dat, die concurrenten?

Verdiep je met dezelfde interesse in de mensen met wie je straks aan tafel zit. Wie zijn zij? Wat is hun functie? Hoelang werken ze er al en wat deden ze hiervoor? Bekijk hun LinkedIn profielen en probeer een gevoel te krijgen bij de mens achter de naam.

Afbeelding met persoon, binnen  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Tim Westbroek – Hoofd administratie

Tip 6. Je houding en gedrag 

De eerste indruk wordt voor 55% bepaald door je lichaamshouding, je voorkomen en je bewegingen. Jouw allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk. Maak oogcontact wanneer je een stevige hand geeft en toon een oprechte, vriendelijke glimlach. Ook je stem heeft invloed, ga het gesprek dus ontspannen in, praat rustig en bouw kleine pauzes in. Tot slot heeft ook je woordkeuze en zinsopbouw invloed op de indruk die je maakt. Nog een reden dat een goede voorbereiding essentieel is. Wees positief! Praat niet negatief over een vorige werkgever. Straal positiviteit uit en spreek dit ook uit.

Afbeelding met persoon  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Carola Wiedijk - accountmanager

Tip 7. Digitaal gesprek? Test van tevoren de link en zorg voor een rustige omgeving.

In deze tijd vinden veel gesprekken digitaal plaats. Solliciteren via een video- gesprek biedt een hoop voordelen. Je kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving het gesprek voeren. Maar er kleven ook wat nadelen aan deze manier van solliciteren. De techniek kan haperen en het praten in een camera is lastiger dan je misschien denkt.

Om goed voor de dag te komen is het slim om je voor te bereiden. Dit voorbereiden kun je ook met jouw eigen jobcoach doen. Een video- gesprek werkt namelijk nét even anders dan een normaal sollicitatiegesprek.

Zorg ervoor dat je de link die je binnenkrijgt van tevoren test en dat je tijdens je gesprek op een rustige plek zit zodat je jezelf kan focussen op het gesprek. Hou er rekening mee dat jouw gesprekspartner jouw achtergrond ook kan zien. Vind je dit vervelend dan kan je ook altijd je achtergrond blurren of een andere achtergrond kiezen.

Lees ook: Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand

Afbeelding met persoon, binnen, person, muur  Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Pieter Raven - Directeur

Tip 8. Bereid goede vragen voor

Aan het einde van een sollicitatiegesprek kun je altijd verwachten dat ze je vragen “Heb jij nog vragen?”. Door hier een aantal vragen voor voorbereid te hebben laat je zien dat je enthousiast bent en meer wil weten. Voor het sollicitatiegesprek heb je een aantal goede vragen bedacht die je kunt stellen. Zo toon je niet alleen interesse, maar kom je ook slim over. Zorg er ook altijd voor dat je met één vraag echt uitblinkt. Bedenk een vraag waarmee jij laat zien dat je net even wat verder denkt dan al die andere kandidaten waar je mee concurreert. Verplaats je daarvoor even in je gesprekspartner en bedenk wat hij/zij elke dag doet. Welke problemen en kansen komt die persoon tegen op een werkdag? Welke ontwikkelingen spelen er in de markt? En hoe zou jij dit aanpakken? Of wellicht heb je al eens een soortgelijk iets meegemaakt.