Uren Inloggen Contact

Wereld Autisme Dag: Hoe hou je de balans?

2 April is het Wereld Autisme Dag. Een belangrijke dag, om aandacht te vragen voor autisme in de breedste zin van het woord. Het thema is ‘De Kunst van het Evenwicht’. Voor veel werknemers van Pernu een dagelijkse uitdaging…

Kevin van den Elsen heeft autisme, maar laat zich daar niet door beperken. Hij werkt via Pernu bij de Belastingdienst Talent Werkt! en heeft het daar goed naar zijn zin.

‘Het fijne bij de Belastingdienst is dat ik er word uitgedaagd en dat ik vertrouwen krijg. Die houding zorgt ervoor dat ik kan uitblinken en hele mooie nieuwe kanten van mezelf ontdek. Dat voelt anders dan in mijn vorige baan. Daar had ik juist wel het gevoel dat ik voortdurend tegen mezelf in bescherming werd genomen…’

Podcast

Naast zijn baan is Kevin actief in Eindhoven Maatjes. Dit is een community in Eindhoven en omgeving die mensen bij elkaar brengt om zo te strijden tegen eenzaamheid. Kevin, die van huis uit stemacteur is, maakt namens Eindhoven Maatjes een podcast (De Maatjescast) over Eenzaamheid waarin hij allerlei soorten mensen interviewt over dat thema.

‘Ik laat mensen hun verhaal vertellen en vraag hen hoe ze aankijken tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is voor iedereen weer anders. Je kan heel veel mensen zien en spreken, maar je desondanks eenzaam voelen, bijvoorbeeld.’

Prikkelarme avond

Alsof een baan en een podcast nog niet genoeg zijn, doet Kevin ook aan dansen en zwaardvechten. Een druk leven dus.

Hoe vind je balans tussen werk, je vrijwilligerswerk en je prive?
Ja, dat is voor iemand met autisme altijd lastig natuurlijk! Als je veel hebt lopen op privé-gebied is het verstandig om af en toe eens wat activiteiten te parkeren of over te slaan. Gun jezelf wat rust als je thuiskomt en belast jezelf niet steeds met allerlei activiteiten. Een prikkelarme avond is soms gewoon een goed idee.

Helpen actieve hobby’s daarbij?
Jazeker. Het is lekker om even stoom af te blazen. Dansen en zwaarvechten is natuurlijk letterlijk balans zoeken. Ik luister naar mijn gevoel. Als ik merk dat ik even niet in staat ben om te gaan sporten, dan blijf ik thuis en pak ik tijdig mijn rust.

Luister hier de laatste podcast van Kevin.

 

Share
T. Westbroek
2 April 2024

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist