Uren Inloggen Contact

Joyce en Jolanda vonden werk dankzij een IQ-test

Joyce PaulussenEen mooie baan scoren als je niet de juiste papieren hebt, dat is lastig. Dat weten Joyce Paulussen en Jolanda Bijen als geen ander. Maar door het afleggen van een IQ-test, vonden ze beiden werk bij de Belastingdienst.

Jolanda: ‘Mijn hoogst genoten opleiding was de LEAO. Het was toen ook niet zo gebruikelijk om verder te leren. Ik kreeg jong kinderen en ging al vroeg aan de slag. Zo loopt het leven nu eenmaal soms…

Jarenlang werkte ik in een magazijn, maar door een fysieke beperking belandde ik in het doelgroepregister. Ik vond werk als receptioniste, maar die baan was helaas weinig uitdagend.

Toen stuitte ik op de baan van Administratief Medewerker bij de Belastingdienst op MBO 4 - niveau. Normaal zou ik niet solliciteren, maar er stond bij dat je door een gratis IQ-test kon aantonen dat je over de gevraagde intellectuele vermogens beschikte.

Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Tot mijn eigen verbazing scoorde ik in de IQ-test zelfs HBO - niveau! Zo zie je maar… Toen ik solliciteerde werd ik direct aangenomen.'


Gat in mijn CV

Ook Joyce vond werk bij de Belastingdienst, maar dan in Maastricht. ‘Ik heb jarenlang niet gewerkt en enkel vrijwilligerswerk gedaan. Een flink gat in mijn CV, waardoor ik niet gemakkelijk een baan vond.  Ik heb MBO2 Assistent Secretaresse gevolgd, maar tegenwoordig heb je bijna overal MBO 4 niveau nodig… Ik ben in de laatste jaren dan ook regelmatig afgewezen.  

Met behulp van de IQ-test heb ik echter aan kunnen tonen dat ik wel degelijk over het gewenste niveau beschikte. En nu ben ik sinds 9 januari aan de slag bij de Belastingdienst. Een leuke baan, met goede begeleiding en een zorgvuldige inwerkperiode. Daar heb ik het helemaal naar mijn zin!

Was de IQ-test moeilijk?

Jolanda: ‘Het viel me eigenlijk wel mee. Er zaten makkelijke en moeilijkere vragen in: abstract, numeriek en verbaal. Van tevoren kreeg je een inlog waarmee je alvast kon oefenen met vergelijkbare vragen. Dat heb ik ook gedaan.’

Joyce: ‘Het kostte mij al met al ongeveer een uurtje of anderhalf. Maar je kunt de test gewoon thuis doen.’

Unieke kans

Zouden jullie andere mensen aanraden om op deze manier werk te vinden?

Joyce: ‘Ja! Voor mij heeft dit heel goed uitgepakt. Ik zou het zeker aanraden. Ik ben super blij dat ik deze kans gekregen heb.’

Jolanda: ‘Ik denk dat er wel meer mensen zoals wij zijn…  Juist als je wat ouder bent verwachten mensen van je dat je bepaalde kennis en ervaring hebt. Het is fijn als je dat dan ook kan bewijzen door zo’n IQ-test.

Zelfs als je niet aangenomen zou worden, heb je nog wat aan de uitslag. Dus wat houd je tegen? Ik zou zeggen: ga ervoor!’

Wajong of Doelgroepregister, op zoek naar een leuke baan, maar niet de juiste papieren? Neem contact op en laat je testen! Wij helpen je graag! Alle informatie

Share
T. Westbroek
2 May 2023

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist