Uren Inloggen Contact

12 november is "Dag van het Werkplezier!"

Wat is nu eigenlijk werkplezier en hoe kun je ervoor zorgen dat het werkplezier toeneemt? In deze blog vertellen we je er alles over. We gaan in op de definitie van werkplezier en we vertellen welke elementen van invloed zijn op het werkplezier van onze medewerkers. Tessa, Wendy en Hans delen hun persoonlijke ervaringen over hoe zij tegen werkplezier aankijken en hoe zij dit ervaren.

De definitie van werkplezier is persoonlijk

Wat betekent werkplezier nu precies? Dit is erg verschillend, waar de ene persoon heel gelukkig wordt van vaste patronen in het werk, haalt een ander het geluk uit veel uitdaging en afwisseling in het werk. De definitie van werkplezier is dan ook per persoon verschillend. Toch kun je over het algemeen stellen dat werkplezier afhankelijk is van een aantal factoren, die voor iedereen toch wel gelijk zijn.

Wat is werkplezier?

Werkplezier gaat veel verder dan alleen maar plezier hebben in je werk. Zo bepaalt de mate van voldoening die je uit je werk haalt onder andere hoe gelukkig je bent met je werk. Word je wel voldoende uitgedaagd? Is er ruimte om jezelf te ontwikkelen? Niet alleen de situatie op het werk is daarbij bepalend, maar ook of je privésituatie in balans is en of je het daarover met je collega’s op het werk kunt hebben. 

Kortom, een kant-en-klare definitie van werkplezier bestaat niet. Wel kunnen we je vertellen hoe je de kans op werkplezier kunt vergroten. Dat gevoel wordt namelijk voor een groot deel beïnvloed door vijf elementen die ook terugkomen in de persoonlijke verhalen van Tessa, Wendy en Hans. Namelijk: betekenisvol werk, een ondersteunende rol van het management, een positieve werkomgeving, mogelijkheden voor ontwikkeling en persoonlijke groei en als laatste een vertrouwensband met de leidinggevende.

Ik ben Wendy Verhoeven, 39 jaar en woonachtig in Tilburg.

Functie

Sinds 1 maart 2020 ben ik werkzaam als administratief medewerker bij de Belastingdienst in Breda. Ik werk daar met veel plezier in een divers team waarin ieder van ons door middel van intensieve begeleiding de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. De afwisseling in mijn werk, het feit dat je gestimuleerd wordt om te blijven groeien, de affiniteit die ik met het administratieve werk heb en de aanwezigheid van fijne collega’s maken dat ik me er enorm op mijn plek voel.

Ontwikkeling

Daarnaast mag ik daarbij ook echt het begeleidend team niet vergeten te benoemen. Zij zorgen ervoor dat je stappen blijft zetten ten aanzien van je ontwikkeling en dat je doelen blijft stellen. Ze denken mee om de balans werken-privé zo prettig mogelijk te houden en zorgen voor de juiste werkbegeleiding. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik binnen een relatief korte tijd een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt op het gebied van werk en hoopvol durf te kijken naar de toekomst.

"Het stukje werk in mijn leven is erg belangrijk voor me"

Betekenis werkplezier

Het hebben van een zinvolle dagbesteding, een goed voorbeeld te kunnen geven aan mijn dochter en de persoonlijke groei die ik hierdoor heb ervaren maakt dat ik er erg veel energie van krijg. Het heeft mijn zelfvertrouwen en de manier waarop ik nu in het leven sta zeker positief beïnvloed.

Corona

Ondanks dat ik door deze Corona periode de aanwezigheid van collega’s moet missen en het (in)werken op afstand wat lastiger is, ben ik ervan overtuigd dat ik op de goede weg ben.

"Op weg naar een mooie en stabiele toekomst"

9k=

Foto: Wendy Verhoeven

Ik ben Tessa Kappert en nu ongeveer één jaar werkzaam als administratief medewerkster bij de Fabriek in Almelo. De Fabriek in Almelo is een leer- en werkbedrijf, waar gedetineerden, werkgestraften, mensen met een doelgroep registratie en langdurig werklozen gezamenlijk werken aan hun re-integratie.

Functie

Als administratief medewerker ben ik verantwoordelijk voor het controleren en sorteren van boodschappenlijsten die zijn ingediend door gedetineerden. Per week zijn dit er ongeveer 2500: een heleboel dus! Mijn taak is om te kijken of de lijsten kloppen en de niet kloppende lijsten er tussenuit te halen. Soms is het namelijk zo dat iemand niet voldoende saldo heeft waardoor de lijst niet in rekening gebracht kan worden. Nadat de lijsten zijn gesorteerd, worden de boodschappen door collega’s verzameld en gereed gemaakt voor transport.  

Betekenis werkplezier

Werkplezier betekent voor mij niets minder dan met plezier naar het werk gaan. En een team met fijne collega’s! Het klinkt heel cliché misschien, maar dit is wel het aller belangrijkste. Ik ben ook heel tevreden met mijn werkzaamheden. In de Fabriek word je heel goed begeleid. Het is natuurlijk anders dan bij een reguliere baan. Je krijgt alle aandacht die je nodig hebt. Zo komen de werkmeesters vaak langs om te vragen hoe het gaat en hoe het met je werkzaamheden gaat. Als zij zien dat je een mindere dag hebt, dan is hier al het begrip voor. Dat is prettig.

Corona

Er heerst een hele prettige werksfeer in de Fabriek. Dit is voornamelijk ontstaan aan het begin van de coronaperiode. Er waren toen heel wat collega’s tijdelijk niet meer werkzaam in de Fabriek, waardoor de overgebleven groep op 2 handen te tellen was. De werkdruk was toen behoorlijk gestegen.  Dit was een best pittige periode, maar inmiddels zijn er weer collega’s terugkomen vanuit de sociale werkplaats, waardoor de werkdruk weer normaal is. Toch is het wel heel waardevol dat we door die periode als team zo hecht met elkaar zijn geworden.

Waardering

Ik denk wel dat ik voldoende waardering krijg. Ik ontvang in ieder geval voldoende complimentjes. Ook word ik soms gevraagd voor bepaalde taken die niet tot mijn werkpakket behoren. Dan voel ik mij toch speciaal, vooral als het specifiek aan mij wordt gevraagd.

Jezelf zijn

Ik kan gelukkig wel mezelf zijn. Nou moet ik zeggen dat ik ook echt een open boek ben hoor. Ik ben blij dat veel collega’s daarmee kunnen omgaan. Daardoor kan ik ook mezelf blijven.

Positieve energie

Ik haal absoluut veel positieve energie uit mijn werk. Nou ben ik sowieso iemand die heel positief in het leven staat, maar ik ga ook elke dag met plezier naar mijn werk. En ik ben ook erg blij als ik aan het einde van de dag mijn taken af heb gemaakt die op de planning stonden. Daarnaast probeer ik elke dag voor mezelf een doel te stellen om steeds iets meer te doen qua werkzaamheden. Dat geeft mij een goed gevoel!

Tips/ adviezen

Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat je een baan hebt waar jij je goed bij voelt en positieve energie van krijgt. Als je zonder plezier naar je werk gaat, dan denk ik dat je jezelf moet afvragen of je wel in de juiste baan zit.

9k=

Foto: Tessa Kappert

Ik ben Hans Heslenfeld, werkzaam op de Edese Golfclub Papendal als greenkeeper.

Functie

Sinds april 2018 werk ik op de golfbaan. Ik hou me bezig met het onderhoud van de baan. Mijn werkzaamheden bestaan uit maaien, herstel van het gras en ook de bunkers netjes maken.

Betekenis werkplezier

Het omgaan met fijne collega en plezier maken met hun. En natuurlijk de zekerheid van inkomen. Ik ben ook lekker buiten, mooi in de natuur. Daar geniet ik van.

"In de ochtend zie ik nog de mist boven de baan, dat is prachtig! "

Uitdaging/ afwisseling

Door het jaar heen heb ik verschillende werkzaamheden. Afhankelijk ook van het weer. In de herfst zoals nu heb je bijvoorbeeld meer blad op de baan. Het mooiste vind ik de grote maaimachines bedienen. Daar ben ik trots op. Tevens krijg ik de kans om mijn kwaliteiten ten volle te benutten. Ze geven mij de kans als ik wat wil leren.

Werk- privé balans

Ik ben een vroege vogel dan heb ik de meeste energie. Ik werk de ochtenden. Het werkaanbod is daarop aangepast. Zo heb ik in de middag meer tijd voor mezelf. En als mijn dag soms wat minder goed verloopt probeer ik er niet teveel bij stil te staan omdat ik weet dat het wel weer beter wordt.

Waardering

Jazeker, er wordt regelmatig gevraagd hoe het met me gaat. Er wordt rekening gehouden met een eerlijke werkverdeling. Sommige klussen kan ik me bijvoorbeeld minder op concentreren.

‘Positieve’ energie

Altijd!! elke dag ga ik met zin naar mijn werk en wat ook belangrijk is, dat ik opgewekt thuis kom!  

Corona

Nee, eigenlijk heel weinig omdat wij buiten werken en ook regelmatig alleen werken.

Tips/ adviezen

Je best doen om een goede collega te zijn. Leuke dingen doen met collega’s zoals een BBQ organiseren!

Z

Foto: Hans Heslenfeld

Share
Carola Wiedijk
12 November 2020

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist