Uren Inloggen Contact

HeatTransformers

Voor veel installatiebedrijven is het vinden van geschikt personeel één van de grootste uitdagingen van dit moment. HeatTransformers uit Woerden deelt met ons hoe zij die uitdaging aan zijn gegaan. Inmiddels zijn medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt voor 10 à 20 procent onderdeel van het personeelsbestand. Stijn Otten begon het bedrijf in november 2018. Hij deelt met ons zijn ervaring als inclusief werkgever.

Afbeelding met persoon, binnen, blauw  Automatisch gegenereerde beschrijving

HeatTransformers installeert (hybride) warmtepompen. Zij doen dit slim, klantgericht en schaalbaar. Het jonge en gedreven team heeft een belangrijk doel; Nederland versneld van het gas afhalen. Dit doet deze opdrachtgever in de particuliere bestaande bouw alsook in nieuwbouw. HeatTransformers is landelijk actief en in korte tijd marktleider geworden voor hybride warmtepompen. Het is een informeel bedrijf en een frisse wind in de energie & installatie industrie.

Waarom is er voor gekozen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten?

"Tweeledig, wij willen het graag en hebben dan ook de morele wens om deze mensen een kans te geven. Het levert ook echt wat op, wij doen veel gestandaardiseerd installatiewerk en daardoor zijn wij in staat om mensen met minder technische kennis die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben efficiënt in te zetten. Door extra tijd, moeite en persoonlijke aandacht er in te steken wordt dit 100% terugverdiend. Wij hebben positieve ervaringen opgedaan met de inzet van mensen met een migratie achtergrond en geleerd dat met oprechte aandacht dit goede, trouwe en loyale krachten zijn."

Afbeelding met lucht, buiten, weg, persoon  Automatisch gegenereerde beschrijving

“Wij willen Nederland een stuk gasvrijer maken!”

Worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet op reguliere functies of is er sprake van jobcarving of jobcreation?

"In de basis starten de medewerkers op bestaande dus reguliere functies. Het duurt gemiddeld wat langer voordat ze een volledige rol hebben. De inwerkperiode laten wij langer duren, dit om ze de gelegenheid te geven om in hun rol te groeien. Ze komen binnen als een volwaardig medewerker en krijgen een volwaardige rol binnen het team. Ze worden daardoor niet anders gezien door hun collega’s."

Hoeveel medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn er momenteel werkzaam binnen HeatTransformers?

"Momenteel heeft 10 à 20 procent van het huidige personeelsbestand een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij verwachten in de toekomst dat dit percentage nog toe zal nemen al moeten we ervoor blijven zorgen dat er een gezonde mix in ons personeelsbestand blijft bestaan."
 

Wat zijn de voordelen voor jou, voor het team en voor de organisatie van het in dienst nemen van een arbeidsparticipant?

"Ten eerste staat het heel dicht bij onze eigen kernwaarden. Wij zijn een duurzaam, sociaal bedrijf die openstaat voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Sociaal voordeel

Wij dragen onze eigen motivatie en gedrevenheid over op onze medewerkers. Wij hebben soms te maken met vooroordelen onder de medewerkers. Wij laten ze dan inzien dat je het verschil kan maken in iemands leven. Waarna je er een ontzettend loyale en gemotiveerde medewerker voor terug krijgt.

Economische voordelen

De investering levert een duurzame werkrelatie op. De medewerker blijft jarenlang met veel plezier bij ons werken waardoor wij er als organisatie ook plezier aan beleven!

NyxQfiiS4nkAAAAASUVORK5CYII=
 

Wat is er volgens jou nodig om een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt in staat te stellen om zijn werk goed uit te kunnen voeren?

"Fundamenteel moet de wil er aan beide zijden zijn. We selecteren steeds meer op houding en gedrag en minder op kennis en kunde. Als ze de wil tonen geven wij ze een kans omdat wij onze verwachtingen bijstellen en ze de tijd geven om te groeien in hun rol. Wel kijken we naar de optimale verhouding binnen ons personeelsbestand.

“We kijken bij het aannemen van mensen meer naar houding en gedrag, dan naar technisch-inhoudelijke kennis. Je moet het écht willen, gemotiveerd zijn om er een succes van te maken. En accepteren dat het niet zonder slag of stoot gaat.”
 

Waar loop je in de praktijk tegenaan, wat zijn zaken die je van te voren niet had voorzien?

"Wat wij geleerd hebben is dat wij ons verwachtingspatroon los moeten laten. Het vergt geduld en doorzettingsvermogen om met onervaren mensen te werken. Zo ook als het medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt betreft. Maar de voldoening is des te groter. We kijken bij het aannemen van mensen meer naar houding en gedrag, dan naar technisch-inhoudelijke kennis. Je moet het écht willen, gemotiveerd zijn om er een succes van te maken. En accepteren dat het niet zonder slag of stoot gaat. Taalbarrières, technische tekortkomingen: alles is op te lossen. Wij bieden iedere medewerker die eraan toe is, alle ruimte om te groeien. Als ze een idee hebben, mogen ze het uitwerken. Wie verantwoordelijkheden wil, mag zich versneld bewijzen. Een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt zonder technische achtergrond krijgt bij ons evenveel kans als iemand met een technische achtergrond. We accepteren dat een nieuweling minder of soms zelfs niet productief is. Komen we door de beginfase heen, dan creëer je hele loyale werknemers. Binnen 3 maanden hebben de meesten al alle ervaring die nodig is om een warmtepomp zelfstandig te monteren."

Was er voldoende draagvlak op de werkvloer en hoe gaan collega’s er mee om? Is er extra uitleg nodig geweest omtrent de beperking?

"Het zijn medewerkers die gemotiveerd en loyaal zijn. Dit helpt medewerkers die wantrouwend zijn over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te overtuigen. Onze vakspecialisten hebben soms de lat hoog liggen maar als je ze meeneemt in het principe van inclusief werkgeverschap en ze de toegevoegde waarde laat ervaren zijn ze toch trots dat ze in een inclusief bedrijf werken"

Ben je tevreden over de samenwerking met Pernu en hoe bevalt de detacheringsconstructie?

"De samenwerking met Pernu bevalt ons goed. Bewonderingswaardig dat jullie ons aan een goede medewerker hebben kunnen helpen in deze krappe arbeidsmarkt. Door middel van detachering kunnen wij het afbreukrisico verlagen. Detachering geeft ons de tijd om elkaar goed te leren kennen alvorens we samen een langdurig dienstverband aangaan. Zo geef je de  medewerker de kans te geven om het takenpakket goed onder de knie te krijgen. Als je de mensen goed kent en goed hebt ingewerkt is het ook rechtvaardig om ze in dienst te nemen. Voor ons is het belangrijk dat je tijdelijk gebruikt maakt van detachering om de mensen ook vooruitzicht te bieden op een vast contract binnen onze eigen organisatie."

Wat geef je als advies mee voor andere werkgevers die overwegen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten?

"Je moet het oprecht willen! Er zit een groot sociaal component aan en ja, je moet extra investeren en je gaat ook tegen zaken aanlopen, denk aan uitval en mensen waarbij het gewoon niet werkt. Zolang je je vizier op de lange termijn houdt gaat het je profijt opleveren. Je investeert in vakkundige en loyale mensen die voor de lange termijn bij je willen blijven en op die manier waarde creëren voor de organisatie. Tevens creëer je naar buiten toe een mooi sociaal imago dat je kunt communiceren naar samenwerkingspartners en commerciële samenwerkingen. Oprechtheid is echter het allerbelangrijkste!"

htps://youtu.be/cZHyZNL3VBU

Zou jij graag als installateur Hybride warmtepomp aan de slag willen bij een jong en dynamisch bedrijf als HeatTransformers die marktleider is in (hybride) warmtepompen?

Neem dan snel contact : bel of whatsapp HR recruiter Imke van Atten, via 06-13858100

Share
Carola Wiedijk
21 January 2022

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist