Uren Inloggen Contact

Werken bij de Belastingdienst!

Arbeidsparticipatie: de Belastingdienst maakt het mogelijk

Samen met andere overheidsorganisaties wil de Belastingdienst uiterlijk in 2023 maar liefst 25.000 banen hebben gerealiseerd voor medewerkers met een beperking. Zo werken Pernu en de Belastingdienst al jaren samen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

 Betekenisvol werk, voor iedereen

Bij de Belastingdienst werken ze aan een financieel gezond Nederland. Belangrijk en betekenisvol werk, omdat je ervoor zorgt dat ons land blijft draaien. Dat werk kun je ook heel goed doen als je een arbeidsbeperking hebt: er zijn namelijk volop mogelijkheden om – aangepast – te werken bij de Belastingdienst. Iedereen met verschillende behoeften of werkstijlen is bij de Belastingdienst welkom, ook als dat betekent dat er aanpassingen nodig zijn op de werkplek of in de werkprocessen. Ze streven ernaar om iederéén duurzaam inzetbaar te laten zijn.

9k=

Praktijkverhaal - Ertaç Konyalı, Teammanager SSO Switch bij Belastingdienst vertelt.

Afbeelding met persoon, person, stropdas, kostuum  Automatisch gegenereerde beschrijving"Pernu levert kandidaten van een goede kwaliteit. Ze weten vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. De overdracht vond ik ook erg goed; ze brengen goed in kaart wie de kandidaat is en is en wat de kandidaat nodig heeft. De kandidaten die ik via Pernu heb aangenomen zijn allemaal erg enthousiast en gemotiveerd.

Het werken met arbeidsparticpanten heeft mij laten zien dat iedereen anders is. Vaak willen wij mensen in een bepaald keurslijf stoppen door iemand een bepaald gedrag aan te leren. Maar met dit gedrag is het effect niet altijd juist. Door persoonlijke aandacht te geven en te kijken wat een medewerker echt nodig heeft - dit kan bijvoorbeeld een opleiding of zelfvertrouwen zijn - kan het juiste gewenste effect worden bereikt. Hierdoor voelen de medewerkers zich thuis en hebben het gevoel om erbij te horen."

Durf te solliciteren!

Nadisa Gambier is gestart via Pernu als medewerker Banenafspraak bij de Belastingdienst. Ze is erg blij met haar baan bij de Belastingdienst. "Momenteel doe ik samen met mijn coach online fiscale kennis op over bijvoorbeeld ziektekostenaftrek en heffingskortingen. Hartstikke interessant." Ze roept mensen met een beperking op om de sprong naar werk te wagen.

"Er is een toekomst voor iedereen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom zeg ik; durf op die ene fantastische vacature te solliciteren."

Luister hier naar het interview van de NOS met Nadisa Gambier.
dB8LUvJ4hCHgMxgnudJkvwXXCU6WUWBVuUAAAAASUVORK5CYII=

Foto: Nadisa Gambier

Een veilige werkomgeving

De Belastingdienst biedt een veilige en prettige werkomgeving waar de ruimte geboden wordt ervaring, kennis en talenten verder te ontwikkelen. Hierbij wordt ondersteuning geboden door een teamleider, een werkbegeleider en een (interne of externe) jobcoach.


Hybride werken

Bij de Belastingdienst wordt hybride gewerkt. Dit houdt in dat medewerkers gedeeltelijk op kantoor en deels thuis werken. Zo’n hybride manier van werken heeft sinds de coronacrisis een vlucht gemaakt. Werkten we voorheen nog sporadisch een dag thuis, nu is dat is op structurele basis. De Belastingdienst biedt extra ondersteuning bij het thuiswerken. Bijvoorbeeld met extra technische hulpmiddelen, instructiefilmpjes, of hulp of afstand via de pc. Een collega kijkt dan mee als er vragen zijn. Thuiswerken kan voordelen hebben voor mensen met een beperking. Een voordeel kan bijvoorbeeld zijn dan je thuis minder prikkels hebt.

Belastingdienst Switch

Switch is een leerwerktraject binnen de Belastingdienst waar gekeken wordt naar de talenten en mogelijkheden van de kandidaat. De kandidaat wordt een jaar lang opgeleid en begeleid met als doel om je na één jaar door te plaatsen in één van de andere directies op dezelfde locatie of een andere. Na dat jaar door Pernu gedetacheerd te zijn, is het dan de intentie dat de medewerker bij de Belastingdienst in vaste dienst komt. De medewerker profiteert dan van de voordelen die onder de CAO van het Rijk vallen. Pernu heeft de afgelopen drie jaar veel talenten mogen werven voor de afdeling Switch. Switch zit door heel Nederland, van Groningen tot Maastricht. Switch heeft teams die louter bestaan uit medewerkers Banenafspraak op alle werk- en denkniveaus.

Maak kennis met Karin! Zij is via Pernu werkzaam bij de Belastingdienst op de Switch afdeling.

De eerste twee weken heb ik kennis mogen maken bij de Belastingdienst en kregen we uitleg over wat we voor werkzaamheden we konden verwachten. Ja, ik spreek van we omdat we met een klein groepje van 5 personen tegelijk zijn gestart.

9k=Na een week of twee ben ik begonnen met het controleren van aangiftes van belastingplichtige. Als er iets niet klopt ga ik een brief sturen aan de belastingplichtige om zaken na te vragen. Aan het eind van het traject ga ik de aangifte volgen of corrigeren.

 Ik ben begonnen met het werkpakket studiekosten en ik heb er sinds twee maanden het werkpakket inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij gekregen. Zo bouw je de werkpakketten op. Heb je er een aantal gezien en ben je klaar om door te stromen naar een reguliere afdeling waar ze alle werkpakketten behandelen. Je controleert de aangifte op de werkpakket(ten) die jij op dat moment doet”.

“Soms weet ik niet goed hoe ik iets moet aangeven. Hierbij gebruik ik de jobcoach als een soort woordenboek” 

Lees hier het hele interview met Karin.

Belastingdienst afdeling Midden- en Kleinbedrijf (MKB)

Deze directie is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van ongeveer 0,4 miljoen middelgrote én ongeveer 1,5 miljoen kleine bedrijven, starters en Zzp’ers. MKB houdt zich tevens bezig met deurwaarderij en waarde-onderzoek. Pernu levert in een succesvolle jarenlange samenwerking veel kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de Belastingdienst MKB. Het betreft hierbij een diversiteit aan functies en werk- en denkniveaus.  

'Maak het mogelijk'

Met het programma ‘Maak het mogelijk’ biedt de Belastingdienst werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking. Dit in het kader van de wet Banenafspraak. Hiermee wil het kabinet realiseren dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan vinden bij een ‘gewone’ werkgever.

"Er is een toekomst voor iedereen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom zeg ik; durf op die ene fantastische vacature te solliciteren." Nadisa Gambier

In heel Nederland hebben werkgevers in 2019 samen 61.615 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd. In 2026 moeten het bedrijfsleven en de overheid samen 125.000 banen extra hebben gerealiseerd. Dit is in 2013 afgesproken in het sociaal akkoord.

Afbeelding met persoon, person, binnen, kantoor  Automatisch gegenereerde beschrijving

Interesse?

Heb je interesse in een carrière bij de Belastingdienst via de Participatiewet/Wet banenafspraak? Bel of whatsapp met Kim Daniëls via 06-18718951 of mail naar kim.daniels@pernu.nl.

Share
Carola Wiedijk
21 November 2022

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist