Uren Inloggen Contact

Hoe zorg je voor meer vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit, dit onderwerp kom je steeds vaker tegen binnen organisaties. Vitaliteit gaat om de mentale en fysieke gesteldheid van iemand. Waar komt iemand zijn bed voor uit? Waar gaan iemand zijn ogen van stralen?

Simpel gezegd betekent dit lekker en gezond in je vel zitten. Als de afgelopen anderhalf jaar ons iets hebben geleerd dan is het wel dat dit van groot belang is voor het geluk van medewerkers.

Maar hoe kun je een bijdrage leveren aan medewerkers die lekker en gezond in hun vel zitten? Deels is dit de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, een gezonde leefstijl is een voorwaarde voor vitaliteit. Als werkgever kun je ook een grote rol spelen bij het vitaal houden van medewerkers. Hier volgen vijf tips:

Tip 1: Zorg voor een fijn werkklimaat

Positieve energie krijg je terug als er een goede samenwerking tussen collega’s is en er een fijne werksfeer heerst. Samen naar een doel toewerken en elkaar ondersteunen als dit nodig is (zowel qua werk als privé) zijn zaken die hier een bijdrage aan leveren. Zorg voor een teamgevoel, onderneem teambuilding activiteiten en pak roddelen/pesten direct aan. Hiermee laat je zien dat je er bent als werkgever en als team als medewerkers je nodig hebben.

Tip 2: Stimuleer bewegen en gezond eten op het werk

De laatste anderhalf jaar is er door veel mensen thuisgewerkt. Zeker medewerkers met een zittend beroep hebben baat bij een actieve levensstijl. Stimuleer beweging door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat medewerkers in de pauze een rondje gaan lopen of gedurende de dag ook moeten lopen naar een printer of koffieautomaat. Ook afwisselend zitten en staan aan een hoog-laagbureau werkt positief voor de productiviteit van de medewerker. Bekijk de webinar die Pernu onlangs heeft gegeven voor concrete tips over beweging op het werk.

Tip 3: Wees flexibel in werktijden

Geef medewerkers invloed op bijvoorbeeld hun werktijd. Als het nieuwe werken/hybride werken de standaard blijft dan is het goed om in gesprek te gaan waar iemand zijn wensen liggen. We kennen allemaal de voorbeelden van medewerkers die hun kinderen naar school moeten brengen en baat zouden hebben bij deze flexibiliteit.

Tip 4: Maak medewerkers verantwoordelijk

Zoals besproken is de medewerker zelf ook verantwoordelijk voor vitaliteit op de werkvloer. Geef medewerkers de ruimte om initiatief te tonen, hun verantwoordelijkheid te nemen over wat voor hun het best werkt. Zet mensen in hun kracht.

Tip 5: Maak vitaliteit (lees: stress) bespreekbaar

Het vroegtijdig signaleren van oorzaken zoals een te hoge werkdruk kan stress voorkomen. Omdat stress veel oorzaken kan hebben, is het niet altijd te vermijden, maar probeer een permanent te hoge werkdruk te voorkomen. Zorg voor goede voorlichting over de negatieve impact die langdurige stress tot gevolg kan hebben en wat je hier als collega’s aan kunt doen.  

Share
Erik ter Maten
21 October 2021

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist