Vier vragen over de Praktijkroute voor werkgevers

Door: P.J.J. Raven 23-5-2019

Categorieën
:
Actualiteit, Blog, Werkgevers,

Sinds 2017 is het voor werkgevers mogelijk om iemand in dienst te nemen waarvan tijdens het proefcontract bepaald wordt of hij of zij in het doelgroepregister opgenomen moet worden. Vier vragen en antwoorden over deze zogenaamde praktijkroute.

Normaal gesproken bepaalt het UWV wie er in het doelgroepregister terecht komen. Veelal zijn dit mensen waar een medische oorzaak is voor verminderd arbeidsvermogen. Echter: er is nog een andere manier om in het doelgroepregister terecht te komen, namelijk via de zogenaamde praktijkroute.

  1. Wat is de praktijkroute?
    Bij de praktijkroute gaat het vaak om mensen waar geen medische indicatie is voor verminderd arbeidsvermogen. Toch zijn dit mensen die tijdens een normale sollicitatieprocedure vaak afgewezen worden omdat de werkgever vermoedt dat zij niet de volledige loonwaarde waard zullen zijn. In gewone woorden: “er is iets mee”.

    Sinds 1 januari 2017 kan een werkgever zulke mensen toch zonder veel risico een proefcontract aanbieden. Tijdens de proefperiode kan de gemeente dan een loonwaardeonderzoek uitvoeren, waaruit blijkt of deze werknemers het wettelijke minimumloon waard zijn, of niet.

    Ook al staat de opname in het doelgroepregister niet vast: de werkgever kan het door de praktijkroute zonder veel risico toch een proefcontract aanbieden.

    Blijkt uit het loonwaardeonderzoek inderdaad dat de werknemer – vergeleken met andere werknemers – veel minder goed presteert en het wettelijk minimumloon niet waard is, dan kan hij of zij rechtstreeks in het doelgroepregister opgenomen worden (zonder extra onderzoek door het UWV). Wel of niet in het doelgroepregister opgenomen worden, wordt dus “in de praktijk” getoetst.
     
  2. Welke voordelen biedt de praktijkroute de werknemer?
    Natuurlijk is het niet leuk om “een stempeltje” te krijgen. Toch is de praktijkroute voor veel mensen een extra mogelijkheid om aan een betaalde baan te komen. Groot voordeel van de praktijkroute is bovendien dat iemand direct aan het werk kan en dus geen UWV-onderzoek af hoeft te wachten.
     
  3. Welke voordelen biedt de praktijkroute de werkgever?
    Het in dienst hebben van iemand die in het doelgroepregister kan vele voordelen bieden voor de werkgever, zoals loonkostensubsidie, de no-riskpolis, het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de premiekorting banenafspraak.

    Ondanks dat de opname in het doelgroepregister nog niet rond is, loopt de werkgever niet veel risico. De beoordeling vindt namelijk plaats tijdens de proefplaatsing. Wordt de werknemer niet opgenomen in het doelgroepregister? Dan heeft de werkgever zelf de keuze om te verlengen.
     
  4. Hoe kan Pernu u als werknemer helpen?
    Bent u op zoek naar een nieuwe werknemer? Pernu heeft meerdere kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt in het werknemersbestand. Wij zoeken voor u naar de juiste match.

    Lijkt een kandidaat geschikt voor de functie maar is hij of zij niet geregistreerd in het doelgroepregister? Wij helpen u om een loonwaardeonderzoek te regelen bij de gemeente met als doel de werknemer alsnog via de praktijkroute hierin op te laten nemen. Op die manier kunt u van alle voordelen profiteren die dit met zich meebrengt.

    Dankzij onze jarenlange ervaring met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt is Pernu bijzonder goed in staat in te schatten of iemand in het doelgroepregister thuishoort of niet. U kunt er dus op vertrouwen dat wij u hierover goed adviseren zullen.

Een voorbeeld
Via de gemeente werd een jonge man (27) naar Pernu doorverwezen. Deze man is een afgestudeerd HEAO’er, maar heeft veel moeite met zijn concentratie. Hij is snel afgeleid en ondervindt hierdoor moeite in het zoeken naar werk op zijn niveau. Werkgevers nemen liever een HEAO’er aan zonder deze hinderlijke eigenschap.

‘Snel afgeleid zijn’ is echter onvoldoende voor een Wajong-indicatie. Toch zit deze man nu al twee jaar thuis en is inmiddels in de bijstand beland. De gemeente stelt een praktijkroute voor.

Via Pernu vindt de man een baan als Junior Analyst Financiën bij een ministerie in Den Haag. Via de praktijkroute wordt de man getest en er wordt inderdaad verminderde loonwaarde geconstateerd. Hierdoor wordt de man bijgeschreven in het doelgroepregister waardoor zijn nieuwe werkgever kan profiteren van alle voordelen die dit oplevert.

Op zijn nieuwe werk krijgt de man een geïsoleerde werkplek. Dat helpt enorm bij de concentratie. Inmiddels heeft hij een vast dienstverband werkt al enkele jaren naar tevredenheid