Een kijkje in het werkveld van Philip Schopen

Door: P.J.J. Raven 26-5-2020

Categorieën
:
Blog, Referenties werknemers, Werknemers,

Vandaag in de blog: een kijkje in het werkveld van één van onze medewerkers.

In deze blog gaat Kirsten Boothby, HR Recruiter bij Pernu, in gesprek met één van de medewerkers die via Kirsten aan de slag is gegaan bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Kirsten gaat in gesprek met Philip Schopen die sinds september 2019 via Pernu werkt bij DJI in Ter Peel. Philip is 55 jaar en woont zelfstandig in Ubachsberg. Tijdens dit gesprek gaan ze dieper in op de werkzaamheden bij DJI, hoe het is om in een gevangenis te werken en wat hij van de samenwerking met Pernu vindt.

Philip, kun je eens vertellen wat jij doet als bode-chauffeur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen?

Als bode-chauffeur breng ik dagelijks poststukken van de penitentiaire inrichting (PI) Ter Peel naar de andere PI locatie in Roermond. De post komt binnen in Ter Peel, dit kan bijvoorbeeld post zijn voor de gedetineerden. Deze post breng ik dan naar de PI in Roermond. Vanuit daar krijg ik ook weer post mee voor de locatie in Ter Peel. Maar naast alleen post vervoer ik soms ook andere spullen tussen de locaties, ook houd ik me bezig met andere hand- en spandiensten zoals het nalopen van de printers en het schoonmaken van het parkeerterrein.

En wat maakt het werk voor jou zo leuk?

Het rijden is voor mij heel ontspannend. Ik reis sowieso elke dag in totaal twee uur van huis naar werk en terug. Maar dit vind ik helemaal niet erg, vroeger was ik chauffeur en ik voel me een vrij man als ik in de auto zit. De rit vanaf Ter Peel naar Roermond duurt ongeveer drie kwartier dus dat is goed te doen. Wat het werk verder leuk maakt, is dat ik veel waardering krijg binnen mijn werk. Ik werk met hele aardige en behulpzame collega’s. Als een keer iets niet lukt, dan is dat helemaal niet erg. Mijn collega’s accepteren mij zoals ik ben en helpen me waar nodig.

Hoe is het eigenlijk om in een gevangenis te werken?

Nou, ik heb niet echt het gevoel dat ik in een gevangenis werk. Natuurlijk is er veel beveiliging en controle, maar ik ben nooit alleen (er is altijd wel een collega in de buurt) en ik draag voor onze veiligheid een pieper waarmee ik hulp kan inroepen en informatie krijg. Ik voel mij daardoor nooit onveilig, voor mij is het gewoon mijn werk. En ik kom natuurlijk ook niet met de gedetineerden in directe aanraking.

En heeft de Corona crisis jouw werkzaamheden veranderd?

Nu met Corona gaat het werk in de PI in de meeste plekken in Nederland gewoon door. Wel zijn sommige postkantoren dicht waardoor ik soms langere ritten heb omdat ik op die locaties pakketten moet ophalen. Ook tijdens Corona wordt er nog steeds veel post verstuurd, dat is niet veranderd.

Hoe ben jij eigenlijk ooit bij Pernu terecht gekomen?

Nou, dat is natuurlijk alweer even geleden. Ik weet nog dat ik de vacature zag op de website en mijn oog er direct op viel. Na mijn sollicitatie zat ik enige tijd later met Kirsten in een La Place het gesprek voor te bereiden, daar was ik wel nerveus over. Maar we hebben de vacature nog eens doorgenomen en gesproken over wat ik kon verwachten. Daarna reden we samen meet de PI en Ter Peel voor het gesprek. Inmiddels werk ik dus alweer even bij Pernu. Ik vind het prima om voor een detacheringsbureau te werken, zolang het werk maar goed is. Dat vind ik het belangrijkste, ik moet me happy voelen op mijn werk. Pernu werkt natuurlijk op afstand, maar ik weet dat ik ze altijd kan bellen/mailen/whatsappen als dat nodig is. En ik ben ook een keer op kantoor geweest, dus ik weet ook waar jullie werken!

En je werkt ook samen met een jobcoach, kun je daar iets meer over vertellen?

Ik werk inderdaad met een jobcoach, dat is Johan van Amerongen vanuit Percuris. Hij is al een paar keer meegereden om te kijken hoe alles loopt en waar ik mij mee bezig houd. Johan is voor mij een enorme steun, hij kijkt mee waar mijn knelpunten zitten en wat ik nog kan verbeteren. Ik zie Johan ongeveer eens per drie of vier weken maar daarnaast spreken we elkaar vaker via de telefoon. Voor mij werkt dit perfect! Ook maakt mijn leidinggevende Jassin Tissir altijd tijd voor mij vrij als ik dat nodig heb. Als ik een vraag heb dan hoef ik niet een paar dagen op een reactie te wachten. Het is fijn dat hij erop vertrouwt dat ik de werkzaamheden goed uitvoer. Ik zal mijn uiterste best doen om dit vertrouwen niet te beschamen, omdat dit voor mij een eenmalige kans is die ik ten volste wil benutten. Dus daar ben ik super tevreden mee!

Tot slot

Ik heb het goed naar mijn zin bij Dienst Justitiële Inrichtingen, ik hoop hier nog lang te kunnen blijven werken. Het liefst zou ik er tot mijn pensioen blijven!