Uren Inloggen Contact

De arbeidsmarkt trekt aan: tips voor de werkzoekende!

Door de coronacrisis is het lijstje met de kansrijkste banen totaal veranderd. Pernu zocht uit welke banen nu voor het oprapen liggen en geeft jou als werkzoekende gericht tips. Mocht je aan omscholing denken of op zoek zijn naar een ander (overstap)beroep, dan weet je na het lezen van deze blog waar je kansen liggen.

Impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt

De afgelopen twee jaar zijn vooral banen verloren gegaan in sectoren die direct getroffen worden door de contact beperkende maatregelen of waar veel met veel flexibele contracten wordt gewerkt, zoals bij de uitzendbureaus (-76 duizend), in de horeca (-59 duizend) en in de industrie (-39 duizend)(Bron UWV). Naast deze sectoren zijn in veel sectoren minder uren gewerkt, onder andere vanwege de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

De toekomst: dichterbij bij huis en arbeidsmobiliteit groeit

Door de coronacrisis zijn er veel veranderingen gaande op de arbeidsmarkt. Zo zijn er voorspellingen dat er grote kans is op de- globalisering en dat we meer dichterbij huis gaan produceren. Het thuiswerken is een hot-item, het blijkt dat dit makkelijk kan en hierdoor is ook digitalisering in een stroomversnelling gekomen.

En arbeidsmobiliteit wordt een nóg belangrijker thema doordat deze crisis de samenleving flink heeft wakker geschud door de onzekerheid die het brengt over de eigen toekomst. Doordat velen hun baan dreigen te verliezen doordat functies verdwijnen moeten zij op zoek naar een nieuwe werkgever. Tegelijkertijd zijn er nog altijd tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de techniek. Hier liggen dus kansen! In bij- en omscholing en waarbij het matchen van vraag en aanbod straks meer gefocust zal zijn op talenten en vaardigheden dan diploma’s.

Waar liggen de kansen op de arbeidsmarkt?

Er is ook positief nieuws want er zijn sectoren waar de werkgelegenheid niet of nauwelijks afneemt. Voorbeelden zijn het onderwijs, de ICT en de energiesector. En er zijn zelfs branches die een groei verwachten zoals in de zorg, bij de overheid en de post- en koeriersbranche. Zo is er veel vraag naar online diensten, iets waar ICT’ers van kunnen profiteren.

Sectoren waar banen bij komen zijn zorg & welzijn (+ 65 duizend), het openbaar bestuur (+22 duizend) en de sector informatie & communicatie (+21 duizend)(Bron UWV).

Informatie en communicatie

Het aantal banen neemt procentueel het sterkst toe in de sector informatie en communicatie, namelijk met bijna 6% (21 duizend banen). Dit is in lijn met de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Daarnaast is door de contact beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen dat de digitaliseringsbehoefte versneld is toegenomen. Omdat meer mensen thuis werken, thuis onderwijs geven of krijgen, neemt de vraag naar ICT-oplossingen sterker toe.

Zorg en welzijn
In de sector zorg en welzijn groeit het aantal banen in twee jaar tijd met 65 duizend naar ruim 1,7 miljoen banen. De zorg is al jaren de banenmotor. Door een groeiende vraag naar zorg neemt het aantal banen elk jaar toe. De huidige prognose is een voortzetting van deze trend.

Openbaar bestuur
In de sector openbaar bestuur komen er 22 duizend banen bij. De uitgebreide steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en de stijgende aanvraag van WW- en bijstandsuitkeringen zorgen voor een groter beroep op overheden en uitvoeringsorganisaties zoals UWV.

Tips voor werkzoekenden:

#1 Blijf op de hoogte van de actuele trends

Wanneer je op de hoogte bent van de actuele trends, weet je beter in welke branche je kunt solliciteren en waar toekomstig werkgevers en/of recruiters behoefte aan hebben.

#2 Overweeg om te solliciteren in een andere branche

Door de groeiende krapte in bepaalde sectoren op de arbeidsmarkt moeten werkgevers hun eisen naar beneden bijstellen. Als je altijd al een carrièreswitch hebt willen maken, is dit wellicht hét moment. De kans is groot dat je met beperkte kennis/ vaardigheden al kans kunt maken op een baan in een andere branche. Het is van belang om op verschillende punten onderzoek te doen:

  • In welke branche is het aanbod van vacatures gestegen?
  • Past de branche waarin je wilt solliciteren bij je?
  • Beschik je over de minimale kennis/ervaring die nodig is in de branche of kun je dit snel aanleren?

#3 Benadruk je talent

Tegenwoordig zijn werkgevers en recruiters steeds vaker op zoek naar het talent van een aankomend werknemer. Door als sollicitant je talent te benadrukken, kun jij hier perfect op inspelen! Dit doe je door jouw eigen talent(en) te ontdekken. Wanneer je nog niet weet wat jouw unieke kwaliteiten zijn, kun je een vriend, familie of kennis vragen om je te helpen. Stel vragen zoals wat ze in je waarderen en waar ze je goed in vinden. Deze inzichten helpen je om jezelf te kunnen profileren. Je weet nu waar jouw talent ligt en waar je eventueel nog aan zou willen werken.

Kansrijke beroepen

Een ieder die op zoek is naar werk is, wil natuurlijk zo gericht mogelijk solliciteren. Waar liggen in deze dynamische periode kansen? Check in welk beroep waar jouw talenten tot hun recht komen: Kansrijke beroepen pdf.(dec 2020) Bron UWV

Overstapberoepen: werk vinden in een ander beroep

Juist nu kan het belangrijk zijn om breder te zoeken dan alleen in het eigen beroep. Het UWV publiceert voorbeelden van overstapberoepen. Jouw vaardigheden  komen mogelijk ook goed van pas in een baan waar je nog niet aan hebt gedacht. Ze zijn bedoeld ter inspiratie en geven geen volledig beeld van alle mogelijke overstappen.

Kijk naar het een overzicht van 16 beroepsgroepen met verschillende beroepen waar weinig werk in is. Per beroep worden voorbeelden gegeven van beroepen waarnaar werkzoekenden kunnen overstappen.

Overstapberoepen: werk vinden in een ander beroep

Share
Pieter Raven
12 May 2021

Recente artikelen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VACATURES IN JOUW REGIO?

Aanmelden mailinglist